Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2017. július 1., szombat

HLBS - Alapanyagok - Illóolajok, olajok

HLBS - Alapanyagok - Illóolajok és olajok


Az emberiség évezredek óta ismeri és alkalmazza a gyógynövényeket, illetve ezen növények kivonatait, az illóolajokat. Jelenleg megközelítően 10-12 ezer fajtát ismerünk. Felgyorsult világunkban mégis gyakran megfeledkezünk arról, hogy a legjobb megoldásokat a természet már megalkotta, és nekünk csak észre kell vennünk, tudnunk kell megfelelő módon és esetekben használni őket.

A hagyományos kínai gyógyászat, illetve ajurvédikus orvoslás alapjait is a gyógynövények képezik, továbbá a modern gyógyszerkémia sem véletlenül használja fel hatóanyagként őket.
A gyógynövények multiszisztémás, azaz egyszerre több területre is ható módon, gyorsan és hatékonyan segítik a szervezet biokémiai egyensúlyának helyreállítását.

Az illóolajok főleg azonos kémiai összetételű molekulák (terpének) eltérő szerkezetű változatainak (izomerjeinek) összességéből jönnek létre. Közel 500-féle alkotó ismert, ezekből általában 5-20 található egy-egy illóolajban és ezek összetétele arra a növényre jellemző, amelyből az adott illóolaj származik. 

Termékekben használt olajok:
  
Levendulaolaj (illóolaj)
Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, nyugtató, görcsoldó, antidepresszáns, enyhén lázcsillapító is, baktériumölő hatásokkal bír. A közönséges levendulából nyert olaj édeskés illatú; kenőcsök, krémek, parfümök alkotórésze.
  
Citromolaj (illóolaj)
Széles spektrumú baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő, légfertőtlenítő, immunerősítő, méregtelenítő, nyugtató hatású illóolaj, szabályozza a faggyúmirigy működését.
  
Narancsolaj (illóolaj)
Jellegzetes illattal, antibakteriális és bőrápoló hatással rendelkezik. Fő komponensei: 92% limonén, 3-5% citrál, citronellál, linalol, terpineol, linalilacetát, geranil, neril, és különböző aromás aldehideket tartalmaz. A narancshéj neoheszperidin, naringin, rutozid, sinensetin, nobiletin, tangeretin, flavonoidglikozidokat, furanokumarinokat és karotinoidokat tartalmaz. Nyugtató, közérzetjavító fürdők és bőrápolószerek hatóanyaga. Töredezett hajra és érzékeny bőrre egyaránt ajánlott.
  
Homoktövisolaj (nem illóolaj)
A Himalájából származó növény olaja Kínában ma is gyógyszernek minősül, ott évezredek óta a császárok gyógyszere volt. Állítólag Dzsingisz kán katonái ezt az olajat fogyasztották minden csata előtt. Nehezen gyógyuló sebekre használt készítményeknél a gyógyszeripar is felhasználja mint hatóanyagot, az űrhajósok étrendjének eleme. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekező képességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Magas az antioxidáns, az omega 3 egyik összetevője (az alfa linolén) valamint az omega 6 egyik alkotóeleme (a linolsav) tartalma. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában.
  
Lenmagolaj (nem illóolaj)
A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes, ugyanis a fehérjék és a gliceridek mellett 35 %-ban tartalmaz zsírsavakat, ennek 72%-a esszenciális zsírsav, mint a (4,5-23%- ban) ciszlinolsav (sejtlégzés és energiatermelés, omega 6 ismert neve) és (25,8-58%- ban) linolénsav (omega 3).
  
Ricinusolaj (nem illóolaj)
A növény babszerű, mérgező magjából hideg sajtolással készül a ricinusolaj (oleum ricini), közel 4000 éve sajtolják. Összetétele miatt hashajtó hatású. Kozmetikai alapanyag. A ricinusolaj hajpakolás formájában hajhullás csökkentésére, hajnövekedés serkentésére és a hajvégek töredezettségének helyreállítására is használható.

HLBS - Life is good with us

Forrás (HLBS) >>> HLBS Termékek, alapanyagok

Lásd még (HLBS) >>> HLBS - Bemutatkozás
Lásd még (HLBS) >>> HLBS - Termék és Üzleti Prezentáció (videó)
Lásd még (HLBS) >>> HLBS - Termék vásárlás 

Következő (HLBS) bejegyzés >>> HLBS - Alapanyagok - Fokhagyma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése