Kevesen tudják, hogy Magyarországon és a világ más országaiban is, a lakosságnak csaknem a fele szemüveget, vagy kontaktlencsét hord. A szemüveg ezért életünk mindennapi része és gyakran, vagy szinte mindig az arcunkon van.







2017. március 16., csütörtök

A szemüveg tisztítása és ápolása

A szemüveg tisztítása és ápolása
Néhány ötlet a szemüveg könnyebb ápolásához

Csak néhány másodperc az egész – hirtelen megjelenik egy zsíros ujjnyom, a szennyeződés és a por miatt nehezen lát, vagy a nedvesség réteget képez, ami elhomályosítja a szemüvegét. Mit tegyen? Sokan közülünk megragadják a legalkalmasabb közeli dolgot – papírzsebkendőt, a nyakkendőjüket, vagy akár a pulóverük vagy blúzuk ujját. Valójában egyik sem megfelelő a lencsék számára. A szemüveg megfelelő ápolása meghosszabbítja a szemüveg élettartamát – és jobb látást biztosít.

Sok szemüveges nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy a helytelen tisztítás rossz hatással van a szemüvegre. Vegyük például a zsebkendőt: Ha ezt használja a szemüvege tisztítására, akkor ez felszedi (rossz esetben csak elkeni) a szennyeződést a lencsékről, és közben karcolja azt, amikor tisztítja. Ezek a kis karcolások végül koptatják a lencsét és karcosodást okoznak


Tehát a lencsék tisztításához legjobb, ha (jó minőségű) mikroszálas törlőkendőt használ. Ezek eltávolítják a zsírt és a nedvességet anélkül, hogy karcolnák a lencséket vagy foltot hagynának. A lencsék rendszeres tisztításához először tisztítsa meg őket folyó víz alatt, hogy eltávolítsa a port és a durva szennyeződést. A következő lépés, hogy egy pH-semleges (folyékony) mosogatószert ad a vízhez, majd finoman szárazra törli a lencséket mikroszálas törlőkendővel (soha ne dörzsölje erősen).


Tipp: A napi szemüvegápoláshoz hasznos eszközök pl. a különböző speciális tisztítószerek (spray vagy mikroszálas törlőkendő formájában kaphatók, amelyeket az OptiSun Optikák forgalmaznak). Ezek gondosan és alaposan megtisztítják a lencséket és antisztatikus hatásuk van, ami segít abban, hogy a szemüvege sokáig tiszta maradjon, mert nem gyűjt össze olyan sok port és szennyeződést.

Tipp a törlőkendő tisztításhoz: A mikroszálas törlőkendőket maximum 40 fokon (folyékony mosószerrel) mossa, és ne használjon öblítőt! 

Tény, hogy a karcolásokat lehetetlen eltávolítani a műanyag- és üveglencsékről is, ha már egyszer ott vannak. Legjobb a megelőzés. Bár a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a hiba csak szépséghiba, a fényt a mikron finomságú karcolási hornyok azonban ténylegesen szétszórják, ami irritálni fogja a szemét.

Ne feledje: A hirtelen nagy hőhatás, vagy a hosszabb ideig tartó szauna hőmérséklete vagy az autója műszerfalát érő nyári nap mindkettőnek árt – a toknak és a szemüvegnek is.

Lásd még (tok) >>> Az összes tok bejegyzésünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése